CZ|EN

Lidová muzika
FRGÁL

📞 605 251 021
✉️ primas@frgal.cz
Lidová muzika FRGÁL
Ochutnejte dobrou muziku

Co je frgál

Specialita valašské kuchyně


Co je to "frgál"?
Je to jedna ze specialit valašské kuchyně. Původní význam slova frgál byl hanlivý, představoval něco spáleného. Muži na Valašsku tak pojmenovávali veškeré pečivo, neboť jednoznačně dávali přednost konzumování masa (stejně jako členové Frgálu). Postupně se však název frgál stále více prosazoval a sloužil výhradně k označení velkého kulatého koláče pečeného v peci. Ta byla v každé dřívější chalupě. Frgále se připravovaly na dřevěných tácech zvaných lopatky. Bylo to sváteční jídlo. Frgálů se peklo několik druhů, ty se však lišily jen použitou náplní. Na tenkou placku z kynutého těsta se nanesla hrubší vrstva rozvařeného rozemletého sušeného a ochuceného ovoce nebo jej nahradila hrušková, švestková (trnková), či jablková povidla. Jindy tvořil náplň mák s ořechy, tvaroh s krupicí i med. Zcela zvláštní byl frgál plněný zelím (zelník). Zelí se podusilo na tuku, osladilo a náplň byla hotova. Na frgálu nesměla chybět bohatá posypka z tuku, mouky a cukru.

Valašské frgále
700g polohrubá mouka, 120g tuk, 80g cukr, 3 žloutky, 250ml mléko, sůl, kvasnice. Vše nasypeme do mísy kuchyňského robota, řádně prohněteme a necháme v teple vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly, prohněteme a necháme znova kynout. Rozválíme, vytáhneme v požadovaný tvar. Naneseme nádivku v patřičné vrstvě a až do kraje neb na suché těsto není nikdo zvědav. Necháme znova kynout. Po 10 minutách pokropíme máslem s rumem. Posléze upečeme, nejprve na střední, ke konci na nižší teplotě, aby se nespálily, ale dobře propekly. Každá nádivka je na jeden ze čtyř dílů. Mléko lze nahradit vodou.

Hrušková nádivka
Sušené hrušky uvaříme, umeleme, smícháme s cukrem, mletým badyánem, vanilkovým cukrem, citrónem, sušeným mlékem. V případě nedostatku hrušek nastavíme např. rozmačkaným jablkovým kompotem. Na jeden koláč 200g sušených hrušek. Obdobně vytvoříme nádivku ze sušených švestek. Též lze užít kompotovaného či čerstvého ovoce, ale nemá tak výraznou chuť pro frgále typickou.

Maková nádivka
220g máku, umletého povaříme v mléce (asi 100ml) s 200g cukru, vanilkou, pomerančovou kůrou. Chvíli vaříme, pokud je třeba, ještě rozředíme.

Ořechová náplň
180g cukru, 250g ořechů, vanilka a mléko. Cukr, pomleté ořechy a vanilku povaříme v mléce, necháme vychladnout a natíráme na těsto.

Tvarohová náplň
50g másla, 2 žloutky, vanilka, 400g tvarohu, 40g hrozinek, 2 bílky. Vymícháme máslo, přidáme žloutky, vanilku, prolisovaný tvaroh, hrozinky a sníh. Pokud je náplň hustá, přidáme trochu kyselé smetany. V opačném případě zahustíme trochou mouky. Natíráme na těsto, pokapeme máslem a rumem


Housložrout